Varför Hållbar Husman?

Varför HÅLLBAR HUSMAN?

Jo, för att vi behöver alla hjälpa till att vända den negativa klimatpåverkan vårt sätt att leva har! Vad vi äter har en viktig del i detta. 
På den här sidan HÅLLBAR HUSMAN kombinerar jag mitt intresse för matlagning med kunskap om miljö- och hållbarhetsfrågor. En jätteviktig kombination för att leda oss och jordklotet mot en hållbar utveckling. Häng med! 

Carina Färm är teknisk doktor inom miljöteknik och har studerat och arbetat inom miljörelaterade frågor sedan mitten av 80-talet. Hon har varit lärare och forskare i den akademiska världen i många år. De senaste 15 åren har hon jobbat som chef och ledare med ansvar för vatten- och avfallsfrågor och är idag VD i en kommunal organisation. 


Förutom att brinna för miljö och hållbarhet, gillar hon matlagning och har gjort en bok och den här webbplatsen som knyter ihop dessa intressen. Här finns recept på klassisk husmanskost från Carinas familj och fakta som talar om hur vi kan rädda jordklotet lite varje dag genom att medvetet välja vad vi äter.


Vill du köpa boken? Läs mer om var och hur genom att
klicka här...

Ända sen jag var liten har jag gillat att laga mat och följt min mamma i köket och lagat både hennes likväl som mina egna "hittepå" recept.


Väl utflugen ur boet följde ingenjörsstudier i teknisk miljövård (den enda utbildningen som fanns på den tiden, idag finns många som tur är). Jag har jobbat med miljöfrågor sen dess, dvs drygt 30 år vid det här laget.


Nåväl - matintresset har funnits med hela tiden. Och miljöengagemanget likaså. Så när klimatförändringarna verkligen fick mig att begrunda hur jag lever, samtidigt som två av mina söner kom hem och sa att de valt att bli vegetarianer fick jag en idé. Jag ville göra en kokbok med den mat som vi har ätit genom generationerna, från min mormor till mina barn, vilket är klassisk svensk husmanskost över fyra generationer . Född på 60-talet som jag är så var det mycket kött och rotfrukter i min uppväxt, och så fortsatte det i många år.


Men kokboken skulle bli i hållbarhetens tecken - då fick det bli vegetarisk och vegansk husmankost. Inte nog med det, dessutom med faktasidor om vad man ska tänka på när det gäller maten och miljön. En ovanlig kokboks-kombination som känns så viktig idag. Så jag satte igång och nu är boken klar!

Boken som heter "Min mamma, mormor och jag lagar Hållbar Husman" finns i nätbokhandeln och kan även köpas direkt via den här hemsidan, sen nedan.


Budskapet behöver spridas mer än så och nå ut till dem som surfar efter vegetariska och veganska recept, husmanskost eller fakta kring maten och miljö. Jamen - då måste det ju bli en hemsida också tänkte jag.


Så här är den - HÅLLBAR HUSMAN. En blandning av recept och fakta, dels från boken men också mycket nytt allteftersom jag fyller på med recept och senaste nytt från rapporter om maten och miljön.


Önskar alla mycket nöje och god spis!


/Carina Färm