Pumpa- och sötpotatissoppa med lime- och ingefärskräm

PUMPA- OCH SÖTPOTATISSOPPA  MED LIME- OCH INGEFÄRSKRÄM

Testa den här vackra gulorange soppan med både sting och lena smaker på samma gång. Färgen kommer från sötpotatis och pumpan, men några morötter i soppan går också bra om du har det hemma. En cremefraicheröra med lime och ingefära blir pricken över i. 

6 PORTIONER

TID 30 MINUTER


Det här behöver du:

 

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 sötpotatis, ca 500 g

3 potatisar

1 butternut pumpa, ca 900 g

1 liter vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

½ tsk chiliflakes

2 cm färsk ingefära

1 burk kokosmjölk

ca ½ tsk salt

(mjölkfritt) smör eller margarin


Limekräm:

2 dl fraiche (cremefraiche eller växtbaserad, t ex havrefraiche)

1 vitlöksklyfta

1 lime, rivet skal

1 tsk flytande honung

1 tsk riven färsk ingefära

1 krm salt


Pumpakärnor till servering

Foto: Carina Färm

Så här gör du:


  1. Koka upp vattnet och lägg i buljongtärningarna och rör om så att de löser upp sig.

  2. Skala och hacka vitlöken och den gula löken.

  3. Skala potatisen, sötpotatisen och pumpan och skär i kuber om ca 2*2 cm.

  4. Skala ingefäran och riv den.

  5. Bryn löken i en gryta i matfettet i några minuter utan att den tar färg. Lägg i potatissorterna och pumpan och fräs ytterligare några minuter.

  6.  Tillsätt chiliflakes, ingefära och salt och vänd runt med övriga ingredienser i grytan. 

  7. Häll på grönsaksbuljongen och låt koka försiktigt i ca 15 minuter eller tills att potatisen och pumpan är mjuka.

  8. Medan grytan står på spisen gör du limekrämen. Blanda vald fraich med en pressad vitlöksklyfta, rivet limeskal, riven färsk ingefära, flytande honung och salt. Låt stå och "mogna" i kylen tills det är dags att äta.

  9. Passa också på att rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna som är ett perfekt tillbehör till soppan.

  10. Ta grytan från plattan och mixa soppan slät med en handmixer. Har du ingen mixer så använd en potatisstöt eller en stor gaffel och försök få soppan slät med en visp (dock inte alls lika lätt och smidigt som med en mixer).

  11.  Häll i kokosmjölken och blanda väl. Smaka av om det behövs mer salt. Sätt tillbaka grytan på spisen och hetta upp soppan.

  12.  Ringla limekrämen på soppan vid serveringen och toppa med de rostade pumpakärnorna. 


    Ät och njut :-)


FLER RECEPT

Färsrätter

Pannbiffar med lök


Boktips! "Hållbar Husman" 

    Perfekta presenten till dig själv eller varför inte istället för vinflaskan eller blomman när du ska gå bort?! Beställ här, 240 kr inkl frakt.


Soppor och grytor

 Röd currygryta