Ugnsomelett

UGNSOMELETT

Ugnsomelett är så gott på julbordet eller på en brunchbuffé. Min mamma brukade servera den med räk- eller svampstuvning.

Spenatstuvning serverade barnens farmor, kära Mona, till omeletten och den var ofta med på julbordet. En lite bortglömd rätt som få komma med här. Enkelt att göra och alltid uppskattat.


4 PORTIONER

TID 35 MINUTER VARAV 20 I UGNEN


Det här behöver du:

 

Omelett

6 ägg

6 dl gräddmjölk/havregräddmjölk

1 tsk salt

2 msk maizenamjöl


Spenatstuvning 

2 msk (mjölkfritt) smör  eller annat matfett

2 msk vetemjöl

3 dl mjölk

½ tsk salt

1 krm vitpeppar

1 krm mald muskotnöt

1 nypa socker

400 g fryst spenat


Foto: Pia Nordlander, BildN

Så här gör du:


Omelett


  1. Sätt ugnen på 200 grader. 

  2. Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke.

  3. Blanda maizena i lite vatten i en kopp och vispa ner i äggmjölken tillsammans med salt och peppar.
  4. Häll äggblandningen i en smord ugnsform och grädda i ugnen ca 20 minuter.



Spenatstuvning


  1. Under tiden omeletten står i ugnen kan du göra spenatstuvningen.
  2. Smält matfettet i en kastrull och blanda i mjölet.
  3. Tillsätt mjölken och rör om/vispa hela tiden medan det blir varmt och tjocknar så att det inte blir klumpar.
  4. Tillsätt spenaten, salt och peppar. Rör om medan spenaten tinar (om den fortfarande är fryst).
  5. Låt därefter stuvningen puttra på svag värme ca 5 minuter. Rör om försiktigt så att det inte bränner fast i botten på kastrullen.

    Servera omeletten antingen med stuvningen i en skål vid sidan om eller bred ut den på omeletten precis före serveringen som på bilden. 



FLER RECEPT och ett BOKTIPS!

Soppor och grytor

Pumpa- och sötpotatissoppa


Boktips! "Hållbar Husman" 

    Perfekta presenten till dig själv eller varför inte istället för vinflaskan eller blomman när du ska gå bort?! Beställ här, 240 kr inkl frakt.


Färsrätter

 Färsfyllda paprikor