Kött och proteinet
Sedan jag började intressera mig för att laga mat med mindre kött så återkommer ständigt frågan om hur man ska få i sig tillräckligt med protein om man inte äter kött. Dels undrade jag själv i början men fick snart koll på att det inte är kritiskt på något sätt och att kött inte är det allena rådande sättet att få i sig tillräckligt med protein. Efter det har jag svarat på samma fråga många gånger från vänner och bekanta.
Kunskapen om detta tycks vara väldigt låg rent allmänt, så därför kära läsare kommer här en faktaruta om proteinmängder i olika födoämnen. Så att du kan förklara för alla skeptiker och motarbeta försvarstalen från de som hittar på anledningar att fortsätta med ett matliv som är baserat på kött.
Torkade kikärtor 21
Torkade kidneybönor 22
Torkade röda linser 22
Torkade sojabönor 34
Torkade gröna och gula ärtor 22
Kycklingfilé 23
Nötkött 22
Nötfärs 20
Fläskkött 17
Lax 20
Torsk 18
Ägg 12
Jordnötter 26
Pumpakärnor 25
Solrosfrö 23
Linfrö 18
Cashewnötter 18
Sojafärs, fryst 17
Sojafärs, torkad 44
Tzay 16
Cornfilé 11,5
Ärtproteinprodukter 33
Parmesanost 42
Hushållsost 30
Cottagecheese, färskost 12
Livsmedelsverket anger ett värde på ca 1,1 g protein per kg kroppsvikt. Mängden protein beror också på vilken livsstil man har och hur mycket man tränar. Med en varierad kost är det normalt sett inga problem att få i sig rekommenderad dagsranson.
Källhänvisning:
Livsmedelsverket, Livsmedelsdatabasen, http:// www7.slv.se/SokNaringsinnehall
Livsmedelsverket (2016), Hur mycket protein är lagom?, Uppsala september 2016, ISBN: 978 91 7714 236 2
Perfekta presenten till dig själv eller varför inte istället för vinflaskan eller blomman när du ska gå bort?! Beställ här, 240 kr inkl frakt.