Kött och proteinet

Kött och proteinet

Sedan jag började intressera mig för att laga mat med mindre kött så återkommer ständigt frågan om hur man ska få i sig tillräckligt med protein om man inte äter kött. Dels undrade jag själv i början men fick snart koll på att det inte är kritiskt på något sätt och att kött inte är det allena rådande sättet att få i sig tillräckligt med protein. Efter det har jag svarat på samma fråga många gånger från vänner och bekanta.


Kunskapen om detta tycks vara väldigt låg rent allmänt, så därför kära läsare kommer här en faktaruta om proteinmängder i olika födoämnen. Så att du kan förklara för alla skeptiker och motarbeta försvarstalen från de som hittar på anledningar att fortsätta med ett matliv som är baserat på kött.

 

Proteininnehåll i gram per 100g råvara/produkt


Torkade kikärtor 21

Torkade kidneybönor 22

Torkade röda linser 22

Torkade sojabönor 34

Torkade gröna och gula ärtor 22

Kycklingfilé 23

Nötkött 22

Nötfärs 20

Fläskkött 17

Lax 20

Torsk 18

Ägg 12

Jordnötter 26

Pumpakärnor 25

Solrosfrö 23

Linfrö 18

Cashewnötter 18

Sojafärs, fryst 17

Sojafärs, torkad 44

Tzay 16

Cornfilé 11,5

Ärtproteinprodukter 33

Parmesanost 42

Hushållsost 30

Cottagecheese, färskost 12         

Hur mycket protein behöver man äta per dag egentligen?

Livsmedelsverket anger ett värde på ca 1,1 g protein per kg kroppsvikt. Mängden protein beror också på vilken livsstil man har och hur mycket man tränar. Med en varierad kost är det normalt sett inga problem att få i sig rekommenderad dagsranson.




Källhänvisning:

Livsmedelsverket, Livsmedelsdatabasen, http:// www7.slv.se/SokNaringsinnehall

Livsmedelsverket (2016), Hur mycket protein är lagom?, Uppsala september 2016, ISBN: 978 91 7714 236 2




RECEPT- och BOKTIPS!

Färsrätter

Ugnsbakade tacorullar


Boktips! "Hållbar Husman" 

    Perfekta presenten till dig själv eller varför inte istället för vinflaskan eller blomman när du ska gå bort?! Beställ här, 240 kr inkl frakt.


Soppor och grytor

 Röd currygryta