Pannbiffar med stekt lök

PANNBIFFAR MED STEKT LÖK


Oj oj, snacka om klassisk rätt med doft och  minnesbilder.  Tunna pannbiffar som mamma stekte i mycket smör, åts med massor med stekt lök, kokt potatis och steksky. Så gott, tyckte jag som frågade om jag fick ”mosa”. Ni vet, göra barn mat och bara sleva i sig. Ha ha, underbara minnen.

Här kommer en vegovariant som baseras på sojafärs. I övrigt som det var när det begav sig. Dryck då? Ja, jag drack alltid mjölk till maten, oavsett vad som serverades. Det gjorde alla, förutom mamma som försökte få familjen att förstå att man även kunde dricka vatten. Men för just den här rätten tycker jag nog att en öl passar alldeles utmärkt.

4 PORTIONER

TID 30 MINUTER 


Det här behöver du:


500 formbar vegofärs

3 gula lökar

1 dl gräddmjölk (hälften mjölk  resp. grädde) eller havregrädde

1 ägg (uteslut för veganskt recept)

½ dl ströbröd

2 dl vatten

1,5 msk koncentrerad grönsaksfond

1 msk soja

½ tsk salt

1 krm vitpeppar

socker

(mjölkfritt)smör eller rapsolja

Tillbehör:

kokt potatis

 

Foto: Pia Nordlander, BildN

Så här gör du:


  1. Tina sojafärsen enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda ströbrödet, salt och vitpeppar tillsammans med gräddmjölken i en bunke. Låt svälla i ca 10 minuter.

  2. Blanda därefter ner den tinade sojafärsen i ströbrödsblandningen tillsammans med ett knäckt ägg, grönsaksfonden och sojan. Blanda väl och låt stå 5 minuter.

  3. Skiva löken i tunna skivor. Stek löken i smör eller rapsolja. När löken fått fin färg strör du över strösocker och stek ytterligare 1-2 minuter. Lägg den stekta löken på ett fat så länge medan du gör pannbiffarna.

  4. Ta ca 1 dl färssmet per pannbiff och platta ut färsen på en skärbräda till ca 1 cm tjocklek, dvs ganska tunna.
    Min mamma gjorde ett rutmönster över dem som gav pannbiffarna ett karakteristiskt utseende.

  5. Stek pannbiffarna på medel till hög värme, de ska ha en fin stekyta.
    Lägg de färdiga biffarna på ett serveringsfat och lägg ett täcke av löken över när du är klar.

  6. Nu är det dags att göra en god steksky. Häll i 2 dl vatten i stekpannan som du just stekt dina pannbiffar i. Låt puttra några minuter och smaka sen av och justera med salt, vitpeppar och eventuellt lite soja.

  7. Häll stekskyn i en liten såssnipa eller minikanna.

  8. Klart att servera med kokt potatis! Så gott!


FLER RECEPT