Kött och miljöpåverkan

Kött och miljöpåverkan


I Sverige äter vi idag ungefär 83,5 kg kött och chark per person och år, vilket är en ökning med ca 64% sedan 1960. Detta inkluderar även ben och det svinn som uppstår i livsmedelskedjan, dock inte fisk och skaldjur enligt Jordbruksverkets statistik.

1 kg nötkött (utan ben) orsakar 17-40 kg växthusgaser, vilket är ungefär 10 gånger så mycket som 1 kg kyckling, och ca 40 gånger så mycket som 1 kg torkade baljväxter (dvs ärtor, bönor, linser och jordnötter).


Det beror dels på att kornas fodersmältning producerar mycket metangas som påverkar klimatet (idisslande djur, liksom får). Men också för att det går åt mycket foder till djuren och mycket mark för att producera fodret.
Tabellen intill ger information om hur många kg växthusgaser som olika produkter ger upphov till per kg produkt.

Och varför är det viktigt att känna till det här då?

Jo, vi svenskar bidrar med utsläpp som motsvarar drygt 10,1 ton växthusgaser per person och år omräknat till det som kallas koldioxidekvivalenter (CO2-ekv.). För att vi ska ha en hållbar utveckling och klara de globala klimatmålen på max 2 graders uppvärmning behöver vi minska våra utsläpp till under 2,5 ton CO2-ekv per person och år.


För att klara det behöver vi ändra våra vanor och beteenden, t ex vad vi äter. Genom att byta ut köttet mot vegetabilisk kost, om så bara några mål per vecka, bidrar du till en bättre miljö.


Vad kan du göra?

Här kommer några tips på hur du kan rädda jorden lite grann:

  • Ät mindre kött och mer sällan
  • Ändra taktiken “en köttfri dag i veckan” till “en köttdag i veckan”
  • Ät mer växtbaserat protein istället för protein från kött

    När du äter kött:
  • Ät svenskt kött - stötta den svenska köttproduktionen, gärna från lokala gårdar. Det minskar utsläpp från långa transporter från andra länder, och innebär även att mindre mängder antibiotika har används i produktionen jämfört med importerat kött (se faktasida om antibiotika).
  • Byt ut det röda köttet mot annat kött som har mindre miljöpåverkan, se tabell
  • Ät viltkött




Källhänvisning:

Jordbruksverket, (2016), Jordbruket i siffror, https://jordbruketisiffror.wordpress. com/2016/02/28/totalkonsumtion-forbrukningav-kott-aren-1960-2015/


Jordbruksverket (2013), Hållbar köttkonsumtion Vad är det? Hur når vi dit? Rapport 2013:1


Sveriges Lantbruksuniversitet (2014),  Mat-klimat-listan, version 1.1. Elin Röös, nov 2014


Livsmedelsverket, https://www.livsmedelsverket. se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmartamatval2/kott


Naturvårdsverket (2018), Fördjupad analys av svensk klimatstatistik 2018, Rapport 6848, https://www.naturvardsverket.se/Documents/ publikationer6400/978-91-620-6848-6. pdf?pid=23767




RECEPT- och BOKTIPS!

Färsrätter

Ugnsbakade tacorullar


Boktips! "Hållbar Husman" 

    Perfekta presenten till dig själv eller varför inte istället för vinflaskan eller blomman när du ska gå bort?! Beställ här, 240 kr inkl frakt.


Soppor och grytor

 Röd currygryta