Fyllda paprikor var en specialare i vår familj när jag var barn. Mamma brukade göra dem på lördagskvällen och det hände att vi flyttade in i vardagsrummet och åt middagen vid TV:n.
Jag fick välja en läsk ut drickabacken (33 cl glasflaska). Då var det fest! Det har hänt en del sen dess. När mina barn var tonåringar för några år sedan satte de i sig ett par 1,5-liters PET-flaskor en fredags- eller lördagskväll utan problem.
Fyllda paprikor har för min del varit en bortglömd rätt alldeles för länge. Nu får den komma tillbaka, och de kan fyllas med lite av varje. Färsen kryddas efter tycke och smak och kan blandas med tex ris och keso. Lägg riven ost på toppen.
4 PORTIONER
TID 60 MINUTER VARAV 40 I UGNEN
8 paprikor, gärna i olika färger
400 sojafärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl kokt ris
2 dl cottage cheese/färskost
2 msk tomatpuré
½ dl vatten
1 msk paprikapulver
1 tsk spiskummin
½ tsk salt
1 krm cayennepeppar
olja att steka i
2 dl riven ost
Foto: Pia Nordlander, BildN
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär av toppen på paprikorna och kärna ur dem.
Ställ dem i en ugnsform så att de stöttas av varandra.
Skala och hacka den gula löken och vitlöken.
Fräs löken blank och tillsätt vegofärsen att fräsa med i några minuter.
Tillsätt ris, tomatpurén, paprikakryddan, spiskummin, salt, peppar, vattnet och färskosten.
Blanda väl och låt allt bli varmt.
Låt puttra ihop ca 10 minuter.
Fyll paprikorna med färsröran.
Baka i ugnen i 30 min.
Ta ut paprikorna och toppa med den rivna osten.
Sätt tillbaka i ugnen ca 10 min så att osten smälter och får lite färg.
Klart! Ät gärna med en salladsmix och ett gott bröd.