Smakrika linsbiffar med tomatpasta

SMAKRIKA LINSBIFFAR MED TOMATPASTA

Med baljväxter, i det här fallet gröna linser, kan man göra oändligt många varianter på "smet" som kan stekas till bullar och biffar.
I de här biffarna finns också broccoli, riven ost och rostad lök (!). Det blir en härlig smak och dessutom lite cruchy.
Serveras här med färsk tagliatelle blandad med tomatsås. Jag har använt tomatsoppan (som du hittar under "Soppor och grytor") som sås, eller så köper du en färdig tomatsås i butiken.


4 PORTIONER

TID 40 MINUTER


Det här behöver du:


Linsbiffar:

3 dl kokta gröna linser

2 dl kokt broccoli

1 dl kokt haricot verts

½ tsk salt

1 tsk torkade örtmix, typ franska örter

½ tsk vitlökspulver eller en pressad vitlöksklyfta

½ dl ströbröd

1½ msk majsstärkelse, typ Maizena

1 dl finriven parmesan eller liknande ost

1 ägg

1 dl rostad lök

rapsolja eller annat matfett att steka i


Till servering:

Färsk tagliatelle

Tomatsås (se recept på Tomatsoppa)

Grönsalladsmix



Foto: Carina Färm

Så här gör du:


  1. Sätt ugnen på 200 grader - om du vill steka biffarna i ugnen och inte i stekpanna. Tips! Det är supersmidigt att steka i ugnen!

  2. Koka de gröna linserna enligt anvisningarna på förpackningen.

  3. Vill du göra egen tomatsås så starta med att göra den medan linserna kokar. Använd receptet för Tomatsoppa. Soppan fungerar utmärkt som tomatsås och blir väldigt god att blanda med kokt pasta. Mängden räcker både till den här rätten och till lunch/middag för ca 2 pesoner.
    Du kan självklart använda färdigköpt tomatsås. Det finns många goda varianter på tomatbaserade  pastasåser på pastahyllorna i de flesta matkedjorna. Såsen behöver värmas.

  4. Tina/tillaga broccoli och haricots enligt anvisningarna på förpackningen och låt vattnet rinna av.

  5. Hacka broccoli och haricot verts i fina bitar och blanda med de kokta linserna.

  6. Riv osten fint.

  7. Blanda ner ströbröd, örtkryddor, vitlökspulver eller pressad vitlök, salt, den rivna osten, majsstärkelsen och ägget i linsröran. Blanda väl och låt stå och svälla i ca 15 min. 

  8. Nu är det dags att göra linsbiffarna. Blanda ner den rostade löken och ta sen ca ½ dl linssmet per biff.
    Platta till biffar så att de blir ca 6-7 cm i diameter och ca 1 cm höga. Stek på medelhög värme i matfettet/olja så att de blir riktigt genomstekta och få er fin, lite knaprig stekyta.

    Ett annat snabbt och effektivt sätt är att steka linsbiffarna i ugnen. Lägg då ett bakplåtspapper på en plåt och lägg linsbiffarna på pappret. Stek i ugnen ca 8 minuter per sida. Håll ett öga på dem så att de inte blir för hårt stekta. Tiden kan variera mellan olika ugnar.

  9. Koka under tiden den färska pastan och blanda den med tomatsåsen, antingen soppan (som då är varm) eller värm den färdigköpta tomatsåsen innan den blandas med pastan. 

  10. Servera linsbiffarna med tomatpastan och en mixad grönsallad. Så gott!


FLER RECEPT och ett BOKTIPS!

Soppor och grytor

Pumpa- och sötpotatissoppa


Boktips! "Hållbar Husman" 

    Perfekta presenten till dig själv eller varför inte istället för vinflaskan eller blomman när du ska gå bort?! Beställ här, 240 kr inkl frakt.


Färsrätter

 Färsfyllda paprikor