Göttsoppa

GÖTTSOPPA


Den här soppan brukade min mamma servera när vi var uppe  i södra norrland på höstlovet. Då var det ju med köttfärs, men den fungerar perfekt att översätta till vegetariskt recept genom att använda sojafärs istället. Gärna den formbara varianten som finns i frysdiskarna och som ger mer tuggmotstånd. 

Soppan är lätt och snabb att göra och mättar bra med en knäckemacka till.

4 PORTIONER

TID 30 MINUTER


Det här behöver du:

 

1 gul lök

2 morötter

1 palsternacka, ca 125 g

5 potatisar, ca 500 g

1 klyfta vitkål, ca 400 g

1 röd paprika

1 knippa persilja

3 tärningar grönsaksbuljong

1½ liter vatten

400 g sojafärs, gärna formbar

¾ dl chilisås

2 msk torkad dragon

½ msk soja

1-2 krm svartpeppar

ca ½ tsk salt

(mjölkfritt) smör eller margarin

 

Foto: Pia Nordlander, BildN

Så här gör du:


  1. Koka upp vattnet och lägg i buljongtärningarna och rör om så att de löser upp sig.

  2. Skala och potatis, morötter och palsternacka. Riv rotfrukterna grovt eller strimla fint och strimla vitkålen.

  3. Lägg detta i den heta buljongen och låt koka i 10 minuter.

  4. Bryn färsen och blanda ner i soppan tillsammans med chilisåsen, peppar, dragon och soja.

  5. Låt puttra i ytterligare ca 10 minuter och smaka sen av med salt.

  6. Skär paprikan i små fina tärningar och hacka persiljan.

  7. Strö persilja och paprika på soppan vid serveringen.


    Gotti gott gott :-)


FLER RECEPT och ett BOKTIPS!

Färsrätter

Pannbiffar med lök


Soppor och grytor

 Pumpa- och sötpotatissoppa