Mjuk pepparkaka

MJUK PEPPARKAKA

Mjuk pepparkaka ger en underbar juldoft när som helst på året. Min mammas gamla recept var skrivna i kaffekoppar (kkp) en speciell känsla tycker jag. Om kakan ska se ut som jag är uppvuxen med har formen ett hål i mitten och med vågor på snedden, som på bilden. Kakan är också jättegod om man har lingonsylt i smeten. Prova att byta ut 1 dl av gräddmjölken mot 1 dl lingonsylt.

TID 50 MINUTER

VARAV 25-30 I UGNEN


Det här behöver du:

 

2 kkp (3 dl) vetemjöl

2 kkp (3 dl) socker

1 tsk ingefära (torkad och mald)

1 tsk kanel

1 tsk mald nejlikor

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

2 ägg

1½ kkp (2,25 dl) gräddmjölk  (hälften mjölk hälften grädde,  eller ta bara havregrädde)

2 msk (mjölkfritt) smör eller margarin


Foto: Pia Nordlander, BildN

Så här gör du:


  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smöra kakformen och bröa den, dvs häll på ströbröd så att det fastnar i matfettet på formens innerkanter.

  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

  4. Blanda äggen och gräddmjölken/havregrädden lätt i en annan bunke. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda väl.

  5. Häll smeten i den smorda och brödade formen och grädda i 40-45 minuter.
    Prova med en sticka om kakan är klar. Blir stickan klibbig/kletig så grädda någon minut till.

    Så gott!


FLER RECEPT

Färsrätter

Pannbiffar med lök


Boktips! "Hållbar Husman" 

    Perfekta presenten till dig själv eller varför inte istället för vinflaskan eller blomman när du ska gå bort?! Beställ här, 240 kr inkl frakt.


Soppor och grytor

 Röd currygryta