Svarta vinbär har odlats och tagits omhand av mina föräldrar under hela min uppväxt. Hinkvis med bär som blivit saft och sylt.
Men här har jag testat mig fram till en underbart god marmelad med en romsmak som passar perfekt till ost. Och varför inte ett glas rött till det. Riktigt mumsigt!
TID 30 MINUTER
1 kg svarta vinbär
1 dl vatten
300 g syltsocker
200 g strösocker
1 msk vaniljsocker med äkta vanilj
½ dl mörk rom
Foto: Carina Färm
Rensa de färska bären från sina stänglar eller använd frysta rensade bär.
Lägg bären i en kastrull och häll på vattnet. Koka upp vatten och vinbär och låt puttra i ca 15 minuter.
Rör ner sockret, alla tre sorterna, och låt puttra ytterligare 10 minuter .
Dra kastrullen från spisen och mixa bär och socker med en handmixer till slät mos.
Rör därefter ner den mörka romen och låt koka upp.
Servera förslagsvis på ett kex tillsammans med dessertost - så gott!
Perfekta presenten till dig själv eller varför inte istället för vinflaskan eller blomman när du ska gå bort?! Beställ här, 240 kr inkl frakt.