Svart vinbärsmarmelad med vanilj och mörk rom

SVARTVINBÄRS-MARMELAD MED VANILJ OCH MÖRK ROM

Svarta vinbär har odlats och tagits omhand av mina föräldrar under hela min uppväxt. Hinkvis med bär som blivit saft och sylt.

Men här har jag testat mig fram till en underbart god marmelad med en romsmak som passar perfekt till ost. Och varför inte ett glas rött till det. Riktigt mumsigt!

TID 30 MINUTER


Det här behöver du:

 

1 kg svarta vinbär

1 dl vatten

300 g syltsocker

200 g strösocker

1 msk vaniljsocker med äkta vanilj

½ dl mörk rom


Foto: Carina Färm

Så här gör du:


  1. Börja med att göra rent dina glasburkar till marmeladen så att de är färdiga att använda.
    Diska dem noga och sätt dem därefter på en plåt och in i ugnen på ca 150 grader i ca 10 minuter.

  2. Rensa de färska bären från sina stänglar eller använd frysta rensade bär.

  3. Lägg bären i en kastrull och häll på vattnet. Koka upp vatten och vinbär och låt puttra i ca 15 minuter.

  4. Rör ner sockret, alla tre sorterna, och låt puttra ytterligare 10 minuter .

  5. Dra kastrullen från spisen och mixa bär och socker med en handmixer till slät mos.

  6. Rör därefter ner den mörka romen och låt koka upp.

  7. Häll upp marmeladen i de rena burkarna burkar och låt svalna. 

 

   
    Servera förslagsvis på ett kex tillsammans med dessertost - så gott!


FLER RECEPT

Färsrätter

Ugnsbakade tacorullar


Boktips! "Hållbar Husman" 

    Perfekta presenten till dig själv eller varför inte istället för vinflaskan eller blomman när du ska gå bort?! Beställ här, 240 kr inkl frakt.


Soppor och grytor

 Röd currygryta